Vaihtokapula
Blogipostauksen pääkuvan alt-teksti

lokakuu 10, 2024

Podcast: Kriittiset raaka-aineet

23 Extra on Vaihtokapulan ja 23 Median yhteisvoimin toteutettu sarja kiertotaloudesta. Tässä jaksossa VTT:n tutkija Veera Marttila avaa todella mielenkiintoisella tavalla mitä ovat kriittiset raaka-aineet, miksi ne ovat kriittisiä sekä mitä tämä digitalisoituminen edellyttää myös kaivostoiminnalta.

Katso jakso tästä:

Koko sarjan löydät täältä:

Kaivostoimintako vihreää?

Olemme suurten haasteiden edessä. Tarve kriittisille raaka-aineille ja kaivostoiminnalle kasvaa merkittävästi, mutta tiedämme myös, että kaivostoimintaan liittyy haasteita ympäristön näkökulmasta. Miten voimme vahvistaa kaivostoiminnan kiertotaloutta ja eettisyyttä?

Kaivostoiminnassahan ympäristöhaasteita riittää. Yksi haaste on rikastusjäte, joka usein jää saastuttamaan kaivoksen ympäristöä. Tutkimustoiminnalla pyritäänkin jatkuvasti kehittämään jätteelle hyödyntämistapoja.

Kaivosten ympäristöongelmia syntyy myös siitä, että kaivos väistämättä aiheuttaa paikallista luontokatoa. Kaivoksen tieltä tuhotaan luontoa, ja jäljelle jää tyhjä kuoppa.

Esimerkiksi Boliden on näyttänyt esimerkkiä korjaavasta toiminnasta: yritys on täyttänyt kaivoskuoppia vedellä ja näin luonut uutta luontoa hävinneen luonnon tilalle. Koska täysin samaa luonnontilaa ei yksinkertaisesti ole mahdollista palauttaa, voidaan sanoa, että 100% kestävää kaivostoimintaa ei nykyisillä teknologioilla ole mahdollista toteuttaa.

Kiina-riippuvuus kriittisissä materiaaleissa

EU:ssa kaivostoiminnasta pyritään tekemään ympäristöystävällistä, Kiinasta taas ei saada dataa kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista. Koska kaikkia raaka-aineita ei saada Euroopasta vaan joudumme tuomaan niitä Kiinasta, emme tosiasiassa tiedä ostamiemme aineiden ympäristövaikutuksia.

Yksi ratkaisu Kiina-riippuvuuden vähentämiselle on tehostaa raaka-aineiden kierrätystä, johon liittyen Euroopassa tehdään paljon töitä ja tutkimuksia. Ympäristönäkökulman lisäksi tähän liittyy myös eettinen sekä turvallisuuspoliittinen näkökulma. Jos tuomme kriittisiä raaka-aineita kolmansista maista, voivat toimitushäiriöt aiheuttaa ongelmia kansalliselle turvallisuudelle. Pahimmillaan Kiina voikin kiristää Eurooppaa raaka-aineilla.

Itse raaka-aineiden tuottamisen lisäksi Kiinassa ollaan Eurooppaa pidemmällä myös raaka-aineiden jalostuksessa. Esimerkiksi magneettien raaka-aineet tulevat Kiinan kautta, ja Euroopan olisi siksi syytä kehittää omaa jalostustaan, jotta emme olisi tältä osin riippuvaisia Kiinan tuonnista.

Kierrättäminen on eettistä, ekologista ja jopa turvallisuutta lisäävää

EU rahoittaa tutkimuksia, joilla pyritään selvittämään, miten käytössä olevista laitteista saataisiin kierrätettyä kriittisiä raaka-aineita mahdollisimman tehokkaasti. Myös puhelinten valmistajat voisivat suunnitella puhelimia paremmin niin, että raaka-aineiden kierrättäminen laitteista olisi helpompaa. Kierrättäminen itsessään ei ratkaise koko ongelmaa, mutta se on kunnianhimoinen askel oikeaan suuntaan.

EU:n Critical Raw Materials Act määrittää, että vuonna 2030 vähintään 25% EU:n luontaisesta kulutuksesta saataisiin kierrätetyistä materiaaleista. Tavoite tarkoittaa, että silti 75% kulutuksesta tuotettaisiin muualta, kuten kaivoksista. Tavoite itsessään kuulostaa kunnianhimoiselta. Joidenkin materiaalien osalta ollaan vasta alkutekijöissä, joidenkin materiaalien osalta taas jo hyvinkin pitkällä.

Viherpesevätkö kaivosyhtiöt aiheuttamiaan ympäristöongelmia?

Kaivosyritykset tuottavat vastuullisuusraportteja ja omien ja muiden tuotteiden ympäristövaikutusten vertailuja, mutta raportit keskittyvät esimerkiksi hiilidioksidipäästöihin eivätkä niinkään paikallisiin ympäristövaikutuksiin. Marttila kaipaakin yrityksiltä läpinäkyvyyttä, jotta yksittäisten teemojen sijaan nostetaan esiin kaikki ympäristövaikutukset, kuten edellä mainittu paikallinen luontokato.

Onko kaivosten vastustaminen nimbyilyä?

Nimby (Not In My Backyard) -ilmiö nousee vahvasti esiin kaivoksiin liittyvissä keskusteluissa. Onko kuitenkin niin, että jos kaivosta ei haluta omalle takapihalle, kaivos rakennetaan Kiinaan, jossa ympäristövaikutukset voivat olla selvästi vakavammat?

Kaivostoiminta aiheuttaa muutoksia ympäristöön aina, mutta voidaan isossa kuvassa todeta, että eurooppalainen kaivostoiminta on eettisempää. Asiaa kannattaa tarkastella myös isossa kuvassa ja ajatella niin, että meidän on otettava vastuu omasta kuluttamisestamme: ympäristövaikutuksia ei voi ulkoistaa.

Yritysten rooli kiertotaloudessa

Vastuullisuus nostetaan usein esiin firman arvoihin. Samanaikaisesti yrityksissä voidaan ajatella, että konkreettisesti ympäristöasioiden huomioiminen on kallista ja vaikeaa. Tämä mielikuva ei useinkaan pidä paikkansa.

Analyysit ja toimenpidesuunnitelmat ovat luonnollisesti investointeja, jotka maksavat. Marttilan kokemuksen mukaan investoinnit kuitenkin maksavat usein itsensä takaisin: tuotantoa saadaan tehostettua ja esimerkiksi kierrätysmateriaalien käyttö voi olla halvempaa kuin primääriraaka-aineen tai kaivoksesta tulleen raaka-aineen käyttö. Yritysten ei myöskään tarvitse siirtyä heti 100% kierrätettyihin materiaaleihin, vaan ne voivat tehdä siirron osittaisesti ja asteittaisesti. Osalle saattaakin tulla yllätyksenä, että ympäristöystävällisyys voi myös olla selkeä säästötoimenpide.

Toiveikkuus ja optimismi vie eteenpäin

Marttila suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti. Hänen mukaansa tavoitteiden on oltava kunnianhimoisia, jotta ne vievät tehokkaasti toimintatapoja ja ajattelutavan muutosta eteenpäin. On myös hyvä ajatella, että asiat ja toimintatavat voivat muuttua hyvinkin nopeasti lyhyessä ajassa. Viiden vuoden päästä kulutustottumukset ja yritysten toimintatavat voivat olla hyvinkin paljon ympäristöystävällisempiä kuin tänä päivänä.

Kirjoittanut
Stella
Stella
Jaa artikkeli:
Vaihtokapula

Palvelemme arkisin klo 9–17.

Kapulatakuu Plus | Etämyynnin tilaus- ja toimitusehdot | Laiteostojen sopimusehdot | Tietosuojaseloste | Evästekäytännöt

Copyright 2024 DNA Oyj.

Hyvemmät puhelimet