Skip to content

Kapula myyntikuntoon

Aivan mainiota, että olet päättänyt antaa puhelimellesi uuden elämän. Se on hyvyyttä, josta kiittää sekä luonto että lompakko. Ennen puhelimen myymistä sille tulee tehdä muutama juttu, joista kerromme seuraavaksi.

1. Puhtaus on puoli puhelinta 🧹

Ihan ensimmäinen homma on putsata puhelin yleisilmeeltään siistiksi. Kapulan ei meitä varten tarvitse olla steriili tai edes pesuainemainosten suosimaa yllätyspuhdasta. Kunhan pyyhkäiset puurot ja vellit pois ulkokuoresta, me kyllä hoidamme sitten loput.

2. Tilpehöörit pois 📱

Poista puhelimesta tarrat, suojakuoret, panssarilasit, poronsarvet, perämoottorit, potkuhousut ja kaikki muutkin rakkaat tuunauksesi. Älä myöskään tuo meille puhelimen laturia tai latausjohtoa - ne muuten kannattaa uusia ajoittain ihan jo turvallisuussyistäkin johtuen.

Jos olet myymässä meille ihan uutta puhelinta, toimita se meille alkuperäisessä myyntipakkauksessaan kaikkine mukaan kuuluvine varusteineen ja ohjeineen. Näin saat puhelimestasi parhaan hinnan.

3. Tiedostot talteen ☁️

Puhelimessa olevien tietojen, kontaktien, keskustelujen ja kuvien automaattinen varmuuskopiointi kannattaa tietysti pitää aina päällä. Näin varmistat, että puhelimen rikkoutuessa menetyksesi ovat vain aineellisia. Varmuuskopio puhelimen sisällöstä kannattaa joka tapauksessa tehdä viimeistään puhelinta myydessä. Näin saat seuraavan puhelimesi jouhevasti käyttöön.

Applen laitteet voi varmuuskopioida joko iCloud-pilveen tai tietokoneelle. Tarkemmat ohjeet täältä.

Android-laitteiden varmuuskopiointi on helpointa tehdä Googlen pilveen. Saat lisää ohjeita laitevalmistajan ohjeista ja vaikkapa täältä.

4. Lukitusten poisto 🔓

Jotta laitteesi voi jatkaa kiertokulkuaan galaksissamme seuraavan omistajan matkassa, pitää siitä poistaa kaikki etälukitus- ja seurantapalvelut. Näitä ovat esimerkiksi Applen iCloud ja Etsi iPhoneni -toiminto (Find my iPhone), Googlen FRP (Factory Reset Protection) ja Samsungin Knox.

Mainitut palvelut ja englanninkieliset kirjainlyhenteet saattavat vaikuttaa vieraannuttavilta ja vaikeilta, mutta ne ovat tosi tarpeellisia. Ohjelmistolukituksien tarkoitus on tehdä puhelimestasi mahdollisimman epähoukutteleva pitkäkyntisille.

Osa mainituista turvaominaisuuksista menee ihan itsestään pois päältä tehdasasetuksien palautuksessa, mutta varmuuden vuoksi niille kannattaa antaa ihan omakätisesti potkut ennen laitteen myyntiä.

Applen iCloud ja FMI

Omenalaitteiden osalta on tärkeää poistaa laitteesta Etsi iPhone -toiminto (Find my iPhone - FMI) ja kirjautua ulos iCloud-tilitä. Klikkaile puhelimen asetuksista nämä hommat kuntoon:

  • Asetukset > [nimesi] > iCloud > Etsi - Ota Etsi iPhoneni pois päältä.
  • Asetukset > [nimesi] - Rullaa sivun pohjalle ja klikkaa Kirjaudu ulos.

Tarvitset todennäköisesti hommassa iCloud tunnuksiasi - muutenhan kuka tahansa voisi poistaa puhelimestasi nämä tärkeät turvallisuusominaisuudet.

Google FRP

Googlen Factory Reset Protection (FRP) on Android-puhelinten turvaohjelmisto, joka on laitteissa automaattisesti päällä Android-käyttöjärjestelmän versiosta 5 lähtien. Jos puhelin nollataan, FRP estää sen käyttämisen ilman Google-tilisi tunnuksia.

FRP-lukon aktivoituminen estetään poistamalla puhelimesta Gmail-tili ennen laitteen nollausta. Tee näin:

  1. Valitse laitteen asetukset ja sieltä kohta Tilit
  2. Valitse laitteeseen liitetty Gmail tili aktiiviseksi ja paina "Poista tili". Nappulan muoto ja sijainti voi hiukan vaihdella laitteen merkki- ja mallikohtaisesti, mutta asetuksista se kuitenkin löytyy.
  3. Poista kaikki muutkin laitteessa olevat tilit niin FRP ei varmasti aktivoidu tyhjennyksen ja nollauksen jälkeen.

5. Tyhjennys ja nollaus 🅾️

Kun tiedostosi ovat tallessa ja puhelimen ohjelmistolukot on poistettu, on aika saattaa puhelin digitaalisesti nollatilaansa. Huoli pois, tämä on ihan helppo homma. Alta löydät ohjeet pähkinänkuoressa Ompuille ja Anteroille.

Vaihtokapula tekee kyllä vielä myöhemmin laitteen tarkastuksen yhteydessä puhelimellesi 100 % tietoturvallisen tyhjennyksen ja totaalisen peruuttamattoman muistin ylikirjoituksen. Nollaamaton puhelin logistiikkaketjussa on kuitenkin ihan tarpeeton tietoturvariski, joten poistathan omat tietosi puhelimesta ennen sen toimittamista meille.

Apple - iPhonen nollaus

Applen laitteet: Asetukset > Yleiset > Siirrä tai nollaa iPhone. Klikkaa sieltä Poista kaikki sisältö ja asetukset. Jos tulee kommervenkkejä, Applen ajantasaiset ohjeet löydät täältä.

Android-puhelimen nollaus

Useimmat Android-puhelimet nollataan Asetukset-sovelluksen kautta. Jos et syystä tai toisesta johtuen pysty avaamaan puhelimen Asetukset-sovellusta, voit palauttaa puhelimen tehdasasetukset painamalla virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeita. Valmistajakohtaisia ohjeita löydät täältä.

6. Lataa puhelin 🪫⇢🔋

Jotta puhelimesi myyminen sujuisi mahdollisimman sukkelasti, toimita se Vaihtokapulalle ladattuna. Laitteen vastaanottamisen yhteydessä voidaan joitain tietoja joutua tarkastamaan puhelimen asetuksista ja puhelin pitää joka tapauksessa käynnistää diagnostiikkaa varten. Olisi mieltä ylentävän kätevää, jos puhelimen akussa olisi silloin valmiiksi virtaa.